×
13 grudnia wolontariusze z PWiK Sp. z o.o. w Tarnowskich Górach oraz Veolii Południe Sp. z o.o. wzięli wraz z uczniami Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego (SOW) w Tarnowskich Górach wzięli udział w zajęciach, których celem było przygotowanie zdrowej wigilijnej kolacji.
Pod czujnym okiem Pani Janiny Stepek opiekuna grupy SOW  oraz Pani Renaty Rychter  – technologa żywienia, uczniowie przygotowali  pięć zdrowych dań:  zupę krem z pieczarek, warzywa na parze, zapiekaną rybę, a na deser koktajl owocowo- warzywny  i ciasteczka owsiane.
Wypowiedź p. Janiny Stepek:  Nadchodzące Święta Bożego Narodzenia i tradycja polskiego stołu  stały się inspiracją dla nas by zabrać uczniów w fascynująca podróż do świata smaków , zapachów i kolorów. Dzieci czerpały radość ze wspólnego przygotowywania potraw, przekonywały się że to co zdrowe może też pięknie wyglądać i smakować. Dzieci otrzymały propozycję zdrowych dań wigilijnych. Używając nowoczesnego sprzętu AGD, który ufundowała Fundacja Veolia Polska, nasi uczniowie mogli sprawnie przygotować menu w/g współczesnych trendów kulinarnych. Uczniowie pracując i eksperymentując w kuchni poczuli się jak w programie MasterChef.
Ten wspólny czas spędzony na przygotowaniu posiłku, to wyjątkowe chwile, które sprawiły, że zarówno dzieci jak i dorośli otworzyli się na nowe doświadczenia. Uczniowie mogli samodzielnie obsługiwać sprzęt kuchenny, a jednocześnie uczyły się pracy w grupie. Dla dorosłych była to ogromna radość z dawania swojego doświadczenia. To  połączenie sił zaowocowało przygotowaniem pysznego, zdrowego oraz pięknie wyglądającego posiłku.